Webutvikling

Webutvikling og nettsider

Dine kunder vil ofte få sitt førsteinntrykk fra dine nettsider. Gode og levende nettsider er viktig både med tanke på informasjon til dine kunder, men også for at de i det hele tatt skal finne sidene når de leter etter tjenestene dere tilbyr. Her vil du få en større forståelse for faget. Vårt mål er at du skal forstå elementene og ta gode valg som gjelder egen webutvikling og webdesign når dere skal forbedre, eller få nye nettsider.

 

 

Webutvikling og webdesign

webdesign eksempel fra spesialistbedriften
Spesialisbedriften AS hadde allerede en designmanual. Dermed ble det lite webdesign, men mest webutvikling i wordpress.

Det første du må vite er at det er forskjell på en webutvikler og en webdesigner. Det er uvanlig at en og samme person er god på begge disipliner. Når du skal ha nye nettsider så er det naturlig at du trenger både en webutvikler og en webdesigner for å komme i mål.

En webutvikler jobber i kildekoden og rammeverket. Den som får ting til å fungere.

En webdesigner jobber med det visuelle som farger og typografi. Den som får ting til å se bra ut.

Det er fordelaktig at disse to kompetansene møtes tidlig i prosjektet for å sette rammene for hverandre.

Kreativ vs funksjonell webdesign

Svært mange nettsider er bygget opp med lik struktur. Likevel finnes det kreative unntak. Du skal være ganske bevisst før du velger å gå ut fra etablerte «standarder». For å forklare mer om det så handler det om teknisk struktur som blant annet kjennes igjen av Google roboter. Men også vi mennesker forventer for eksempel å finne kontaktinformasjon på en enkel måte. Du vet sikkert selv hvor irriterende det er å ikke finne den informasjonen du leter etter.

Publiseringssystem (CMS – Content Management System)

CMS WordPress webutvikling eksempel
Eksempel fra redigering av denne siden i WordPress.

Du kan sette deg ned med blanke ark å skrive kode som blir til nettsider. I dag er det ikke mange som jobber med webutvikling direkte i kildekoder. Ca 30 % av alle nettsider kjører på publiseringssystemet WordPress. En webutvikler vil stort sett kunne gjøre tilpasninger og vite hvordan man optimaliserer systemet til ditt bruk. Det finnes mange publiseringssystemer, hvor WordPress har ca 70 % markedsandel. Med CMS vil du kunne oppdatere innhold uten å ha teknisk kompetanse. Vi utvikler med WordPress som base.

Domene og webhotell

Et domenenavn er selve navnet på din nettside. For eksempel kundenifokus.no er vårt domenenavn. Et webhotell er det fysiske stedet hvor du lagrer filene som utgjør dine nettsider. Hvor denne serveren er plassert har noe å si for deg. For eksempel om du kun har norske kunder vil en server som står plassert i Norge kunne være raskere og dermed skape en bedre kundeopplevelse for dine besøkende. Les mer i vår hjemmesideguide.

Raske nettsider er viktig.

hastighet er viktig i webutvikling
Hastighet er viktig når man driver med webutvikling.

Hastighet er en viktig egenskap. 53 % av de som besøker nettsiden din vil forlate den om det tar mer enn 3 sekunder å laste nettsiden. I tillegg har Google innlastingstid som en av sine kriterier for å rangere din nettside i sine søkeresultat. Et godt webhotell kan utgjøre hele forskjellen. En god webutvikler er opptatt av slike ting.

Når vi laget nye nettsider til Spesialistbedriften AS krympet vi nettsidens størrelse med over 90 %.

Bildeeksemplet viser resultatet av den nye nettsiden deres. Innlastingstid er på mindre enn 1 sekund. En forbedring på nesten 2 sekunder

Hva ønsker du å oppnå?

Hva er målet med dine nettsider? Skal du informere eller selge? Hos «Kunden i Fokus» er vår metodikk å starte med brukeren. Hvorfor er de på dine nettsider? Hva ønsker de å oppnå? Hva ønsker du at dine besøkende skal gjøre? Dette er ganske avgjørende spørsmål før du stiller neste spørsmål.

Hva koster det?

Det er jo helt avhengig av hva du ønsker å oppnå, og hvordan det skal gjøres. Man kan for eksempel lage en statisk tilbudsside som ikke endrer seg ofte, hvor du får trafikk via sosiale medier eller igjennom nettbasert annonsering. Hvis noen gir deg et tilbud uten å spørre en del spørsmål så bør du være skeptisk. Alt i alt er det mange faktorer som avgjør i forhold til webutvikling og webdesign. Vi har skrevet den ultimate guiden for ny hjemmeside.

  1. Skal du utvikle en strategi?
  2. Har du nettsider fra før og kun skal ha nytt design?
  3. Har du design, men du vil optimalisere de for å bli funnet i søkemotorer?
  4. Har du en designmal?
  5. Skal det være kun informasjon, blogg, eller skal du ha nettbutikk?
  6. Har dere intern kompetanse til å drive strategien eller skal den være innleid?

WordPress utvikling

Snakk med oss om ditt prosjekt eller les mer om hvordan vi jobber med WordPress her.

 

Relevante artikler