Test din nettside header

Test din nettside med disse 8 verktøyene.

Helt siden jeg skrev HTML for hånd i forrige århundre, har jeg testet og validert kildekoden og nettsidene jeg har jobbet med. I perioder har jeg vært ganske pedantisk med testing av nettsidene. Men har funnet balansen mellom 100 % korrekt kildekode, god brukeropplevelse og prioritering av kost/nytte. Her får du 8 kilder som jeg bruker ofte, slik at du kan teste din egen nettside selv. Du MÅ ikke være webmaster eller ekspert for å bruke dette.

Kort om nettsider og testing

Det er greit å si litt om testing, før vi går inn på de 8 verktøyene du selv kan bruke for å teste din hjemmeside.

Det er lurt å teste, for å vite hvor man skal bli bedre. Det handler ikke om å få 100% perfekt score. Det viktigste er å se om noe er «ødelagt» eller om det noen steg man kan ta for å bli bedre.

Likevel finnes det noen viktige faktorer, og de er som følger:

 • Raske nettsider er viktig. Vi har skrevet om dette tidligere og du kan selv gå i dybden på raske nettsider om du ønsker det.
 • Mobilvennlighet – Om siden IKKE er mobilvennlig, så fungerer ikke siden for kanskje 50 % av dine besøkende eller mer.
 • Søkemotoroptimalisering er en måte å gjøre dine nettsider mer synlig i google sitt organiske søk. Det kan være noe å hente her.
 • HTML kvalitet – I gamle dager når Netscape var stor, var det viktig å ha kildekode som fungerte over alt. Standardene og hvordan de virket var gjerne annerledes mellom forskjellige nettlesere. Jeg har lagt med en «gammel venn» i denne oversikten. Du vil trolig garantert få en del feil i den sjekken – det er ikke noe å stresse med. Men er listen veldig lang, så kan du sende den til de som laget nettsiden og be de se, hva som kan fikses.

Litt om resultatene og hvordan du skal bruke dem.

Så lenge nettsiden din fungerer på mobil og på PC/MAC så har du kommet et stykke på veg. Det er ingen grunn til å stresse over resultatene. Det finnes gode sider som kommer dårlig ut på tester. Samtidig er det greit å forsøke å strekke seg så langt som mulig.

Kost/nytte
Vår egen nettside er ikke 100 %, som du ser på bildene nedenfor. Det er enkelte funksjoner som er nødvendig for at nettsiden skal fungere, som gjør at resultatet ikke går helt til topps. Det er bilder vi kunne optimalisert litt mer. Det er noe finjusteringer her og der. Alt dette tar tid. Om dere betaler noen for å jobbe med nettsidene, så kan det være at det ikke er lønnsomt å bruke en uke på å fikse «feil» som mennesker ikke oppfatter.

Små steg i riktig retning
Noen ting er enklere å fikse enn andre ting. For eksempel har vi selv 4 sider som mangler H1-overskrift. Det er raskt å fikse. Vi har noen bilder som kunne vært bedre optimalisert. Det er også relativt raskt å fikse. Ta lavt hengende frukt først. Får du veldig dårlig resultat så kan det være at dere bør vurdere å ta større grep. (Ny nettsider e.l.)

 

8 verktøy for å teste dine nettsider

 1. Mobilvennlig nettside.

  Mobil brukervennlighet test
  Vi starter med det viktigste. Enten er nettsiden din mobilvennlig, eller så er den ikke det. Stryker du på denne MÅ du ta grep. Her mister du potensielt mellom 50 – 80 % av trafikken din.
  Test for mobilvennlig nettside hos Google.
 2. Hastighet
  Page Speed illutration with score
  Raske nettsider er viktig. 1-2 sekunder er bra. 2-4 er ok, etter dette begynner det å bli negativt. Her lister jeg opp 3 forskjellige tester, som alle har sine små forskjeller. Disse tre er listet i prioritert rekkefølge på hva jeg selv foretrekker.
 1. HTML validator
  Dette er en sjekk på kildekoden og om den inneholder feil. Her er typen feil man får mer avgjørende enn mengden feil. Det finnes «feil» som ikke har noen praktisk betydning, og det finnes feil som bør rettes. Om du ikke har HTML-kunnskaper kan det være vanskelig å vite. Send gjerne derfor resultatet til de som laget din nettside om du er bekymret.
  Test HTML-koden hos w3.org
 1. SEO testing av dine nettsider
  Søkemotoroptimalisering er faget her. Nedenfor skal jeg presentere 3 praktiske verktøy som du kan bruke for å få litt innblikk i hvordan det står til i dag.
  • NeilPatel SEO Analyzer
   Denne nettsiden gir deg et fint overblikk, og viser konkret hva du må ta tak i for å få bedre optimaliserte nettsider.
  • Moz Free Domain SEO Metrics
   Moz rank score illustration
   Denne er litt interessant, fordi denne siden har tatt opp en tråd som Google slapp. PageRank. Google mente i sin tid at det ble for mye fokus på pagerank og at det ikke betyr så mye. Det sier likevel noe om din nettside – uten at du skal sove dårlig med lav score her. Men Moz sjekker flere faktorer og det kan være andre ting å ta tak i.
  • Keyword rank checker
   Her kan du skrive inn din nettside og nøkkelord som du ønsker å bli funnet på i Google. Du kan skrive inn flere og se rangeringen. Er du lenger ned enn nr 10, så blir du raskt usynlig. Det er mulig å bli mer synlig på nett. Spør oss gjerne om råd

 

Test din nettside oppsummert

Om du nå føler at du blir søvnløs etter å ha funnet urovekkende resultater så kan du trøste deg med, at ting som kan bli bedre, vil tiltrekke flere besøkende. Testing av nettsiden er jo først og fremst et ledd i å finne ut hvordan vi skal bli bedre. Alt må ikke fikses i dag, så bruk det heller som en «arbeidsliste».

Føler du at dere får elendige resultater eller er usikker? Fyll ut skjemaet nedenfor, så tar vi en uforpliktende test for deg.

Del på Twitter

Test kvaliteten på din nettside med disse 8 gratisverktøyene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Epost
Share on print
Print

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *