Raske nettsider

Raske nettsider er viktig for deg

Det å ha raske nettsider er overraskende viktig. Mennesker er opplagt utålmodige vesen. En nettside som bruker over 3 sekunder å laste inn begynner å merke at folk faller fra. Det er også mange profesjonelle som ikke tenker veldig mye på dette. Her skal vi gå litt i detaljene slik at du vet hva du skal se etter.

Dette skjer med når nettsiden er treg

I 2006 oppdaget Google at en endring på deres nettsider førte til at innlastingstiden gikk fra 0,4 sekunder til 0,9 sekunder. Dette medførte at deres trafikk og omsetning sank med 20 %. (1) – Siden har dette vært mye forsket på. Bing har utført lignende tester og påvist at kun et halvt sekund ekstra påvirker resultatet. (2) og at 2 sekunder ekstra påvirker omsetningen negativt med 2,1 %, men at også brukertilfredsheten synker.

Design vs Nytte

En av de mest vanlige feilene man gjør når man etablerer sine nettsider, er at man faller for vakkert design. Eller kult design. Ting skal være stilrent, men det skal ikke mye til før en videobakgrunn senker sidene dine betydelig. Det som ser stilig og kult ut kan i verste føre til en dårligere brukeropplevelse.

Store bilder

Et bilde er stort på 2 måter. Fysisk størrelse i antall bildepunkter i horisontal x vertikal. Oppløsning på bildene kan pakke inn flere eller færre bildepunkter per tomme. I tillegg kan selve filstørrelsen være stor, slik at bildet tar tid å laste ned.

En vanlig feil er at man laster opp store bilder som «forminskes» i visningen. Bildet krymper ikke, kun visningen. Se eksempel på feil bildebruk her.

Dette påvirker hastigheten negativt.

Det er mange årsaker til at en nettside er treg. Her skal jeg liste opp noen:

  1. Mange store filer (Bilder, videoer og andre filer).
  2. Dårlig webserver.
  3. Ikke optimalisert kildekode.
  4. Serveren er på feil kontinent i forhold til kundene.
  5. Eksterne script eller andre eksterne ressurser som er trege.

Det kan være mye å hente på å lage nye raske nettsider. Når vi fikk ansvaret for nye nettsider til Spesialistbedriften AS så krympet vi nettsiden deres med 8 MB!

Søkemotorer og Google belønner raske nettsider.

Vi har et pågående eksperiment på denne nettsiden. Dette eksperimentet handler om synlighet på nett og søkemotoroptimalisering. Vi startet med å gjøre de vanlige feilene når man lager egne nettsider. En av disse tingene er at vi satt opp serveren vår i USA, på en helt ok server, men langt unna. Prisen var derimot god.

I dag har vi som et ledd i eksperimentet flyttet serveren til en norsk server. Samtidig gjorde vi noen få tilpasninger for å bedre hastigheten. Dette er også en svært moderat pris, så ikke noen dyr fancy spesialsydd server.

Raskere nettsider gir bedre resultat i søkemotorer

Det er to ting som skjer nå som vi byttet server. 1. Serveren er lokalisert nærmere deg. (Vel om du sitter i Norge, hvor de fleste av våre lesere sitter) og 2) Datapakkene reiser ikke lenger til Texas for å hente innhold til deg. I tillegg er riktignok den nye serveren noe bedre konfigurert.

Selve byttet var umerkelig for våre lesere, sånn bortsett fra at siden nå er over 2 sekunder raskere. Vi er spente på å se om dette påvirker resultatene våre i søkemotorene. Følg med så skal vi avsløre det også.

Som dere ser på testresultatet så er ikke kvaliteten på siden 100 % perfekt. Men betydelig bedre, med primært en vesentlig endring – ny server.

Videre lesing

Ønsker du å vite mer om hvordan vi jobber? Les mer om webutvikling her. Og WordPress utvikling her.

Testverktøy

Test gjerne din egen side her. Om du kommer dårlig ut, er det bare å ta kontakt.

https://tools.pingdom.com/

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=no

Ressurser:

https://developers.google.com/web/fundamentals/performance/why-performance-matters/

 Kilder

1 http://glinden.blogspot.com/2006/11/marissa-mayer-at-web-20.html

2 https://conferences.oreilly.com/velocity/velocity2009/public/schedule/detail/8523

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Epost
Share on print
Print

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *